Razmere v mraziščih, 16. oktober – 30. november 2018

V drugi polovici letošnje meteorološke jeseni je bilo ustaljeno vreme prava redkost, posledično je bilo v mraziščih le eno daljše obdobje mrzlih noči v sredini oktobra. Najnižja temperatura je bila sicer izmerjena ob koncu novembra v času kopnih tal. Pred tem se je pojavil tudi sneg, ki pa mraza ob vsesplošni visoki vlažnosti ozračja ni prinesel.

V Dolinci je bila najnižja temperatura v merilnem obdobju izmerjena 29. novembra, -9,4 °C. Temperaturna razlika v primerjavi z vremensko postajo Zaplana je bila relativno majhna, saj je bilo 21 m višje nad mraziščem v isti noči izmerjeno -5,4 °C. Pod vrednostjo -5 °C se je v Dolinci ohladilo le še naslednji dan, ko je bilo -5,2 °C. Najvišja temperatura je bila izmerjena 24. oktobra (20,7 °C), v omenjenem popoldnevu je bilo podobno toplo tudi na vremenski postaji Zaplana (21,2 °C).

V sosednjem mrazišču Dvojček so bile meritve temperature zraka po poletni prekinitvi ponovno vzpostavljene 15. novembra. Na tej lokaciji je bilo 29. novembra -9,2 °C, kar je le malo manj mrzlo kot v Dolinci, po vmesnih meritvah oz. pred temperaturnim minimumom pa je bilo v Dvojčku celo za stopinjo hladneje. Podrobnejši podatki iz mrazišč Dolinca in Dvojček ter Ulovke so na voljo v posodobljeni rubriki mrazišča.

 

Leave a Reply

LouiseBrooks theme byThemocracy