Razmere v mraziščih, 10. maj – 10. junij 2017

V merilnem nizu med 10. majem in 10. junijem 2017 ni bilo posebnih temperaturnih razmer. Zapisano velja seveda v kontekstu mrazišč, temperatura zraka je namreč dosegla ledišče, ni se pa spustila nižje.

V mrazišču Dolinca je bila najnižja temperatura 0,0 °C izmerjena 19. maja. Na 21 m višje ležeči vremenski postaji Zaplana je bilo v isti noči 7,9 °C. V mrazišču so se hladna jutra pojavljala tako v maju, kot tudi še v prvih desetih dneh junija. Med bolj mrzlimi sta bili namreč jutri 9. junija (0,4 °C) in 6. maja (1,0 °C), med 2 in 3 °C pa je bilo izmerjeno precej večkrat. Negativno temperaturo 9. junija je preprečila predvsem višja vlažnost ozračja in tal zaradi padavin v dneh pred tem. Najvišja temperatura, 27,1 °C, je bila ob jugozahodniku izmerjena 1. junija, na prvi dan meteorološkega poletja. Tega dne je bilo na vremenski postaji Zaplana 27,9 °C.

Sosednje mrazišče Dvojček je bilo pogosto hladnejše od Dolince, kar za ta del leta ni običajno. Vzrok gre verjetno iskati v stanju tal, saj je bilo mrazišče Dolinca v maju temeljito očiščeno in pokošeno, mrazišče Dvojček pa je visoka trava poraščala vse do 10. junija. V minulih letih je bila situacija obrnjena, saj Dolinca sploh ni bila košena. 19. maja je bilo v Dvojčku enako mrzlo kot v Dolinci, torej 0,0 °C, v številnih drugih nočeh pa je bilo na tej lokaciji celo za nekaj desetink hladneje.

Med zadnjim merilnim nizom je prišlo v Dolinci do menjave merilne opreme. V Dvojčku, kjer so se meritve zaradi pričakovane košnje začasno prekinile, so posodobitve opreme načrtovane jeseni. Novi termometri so za razliko od starih namenjeni za meritve na prostem, so natančnejši, bolj odzivni in omogočajo precej lažje odčitavanje novih podatkov. S tem je prišlo tudi do sprememb pri prikazu podatkov iz mrazišč na spletni strani Podnebje Zaplane, kar je razvidno na tej povezavi.

 

Leave a Reply

LouiseBrooks theme byThemocracy