Meteorološke razmere ob požaru Kemis-Vrhnika, 15. maj 2017

Izbruh požara malo pred 20. uro zvečer je sovpadel s prevladujočim vetrom vzhodnih smeri. Dimni plini so se širili v nekaj sto metrov širokem koridorju v smeri Ulovke in Planine nad Vrhniko ter naprej v smeri Rovt nad Logatcem. Kljub temu, da se je dim širil preko Zgornje Zaplane, pa je bil neprijeten vonj zaznan tudi na Spodnji Zaplani, konkretno na lokaciji vremenske postaje Zaplana, ki je locirana na samem južnem robu Zaplane v naselju Ograje.

 

Pogled iz smeri vremenske postaje Zaplana proti severu.

 

Fotografija, ki jasno kaže smer gibanja dimnih plinov v smeri Ulovke in Planine nad Vrhniko.

 

Pogled z vremenske kamere Pasja ravan. Podan čas je v UTC, poletni čas je za 2 uri večji.

 

Okoli polnoči je na Spodnji Zaplani kljub šibkemu vzhodnemu vetru smrad povsem popustil, saj se je vetrovnost spremenila nad samim območjem Vrhnike. Dimni plini so se pričeli širiti v smeri Ljubljanskega barja.

 

Kot kaže vremenska kamera Vrhnika, se je dim sprva širil v smeri Zaplane…

 

…pred polnočjo pa ob spremenjenih vetrovih v nasprotno smer.

 

Na vremenski postaji Zaplana je rahel vzhodnik prevladoval večino noči na 16. maj, le proti jutru je pričakovano zapihal rahel lokalni veter južnih smeri in Spodnja Zaplana se je za krajši čas znašla tudi v radiacijski megli nad Logatcem. Ta megla je po nastanku ločena od tiste na Vrhniki, lahko se pojavi v obeh krajih, samo v Logatcu ali obratno.

 

Vetrovnost na vremenski postaji Spodnja Zaplana, 566 m n.v.

 

Južni veter je povezan z nastankom plasti hladnega zraka na Logaškem polju, ki prične zaradi nagnjenosti terena preko Spodnje Zaplane in Zapolja počasi polzeti v smeri Vrhnike. Kljub temu, da je imel veter nasprotno smer od lokacije požara, pa je bil smrad izrazitejši, kot kaže zaradi nočnega kopičenja dimnih plinov v prizemni plasti ozračja. Naj bo tokratna nesreča opomin, da živimo v krajih s kompleksno in slabo prevetrenostjo ozračja, ki odločilno vpliva na širjenje onesnaženosti v primeru tovrstnih nesreč.

 

Zjutraj je meglena pokrovka nad Vrhniko onemogočala vertikalno širjenje dimnih plinov.

 

Približen koridor večernega oblaka dimnih plinov in običajna smer nočnih vetrov.

 

Na lokaciji vremenske postaje je smrad postopno izginil po poldnevu in ker na tem mestu dima ni bilo, tudi morebitnih saj ni bilo moč opaziti. Na Zaplani, kjer so kapnice marsikje še vedno prisotne (za zalivanje ali celo kot edini vir pitne vode) se poleg ukrepov, podanih s strani civilne zaščite, preventivno do prvega zmernega dežja (če to sploh zadostuje) priporoča preusmeritev vode s streh mimo zbiralnikov deževnice.

 

Vi podatkov:

 • vremenske kamere ARSO
 • @Andraž Kobe -Andy, fotografija požara
 • Geopedia, kartografska podlaga

 

12 komentarjev to “Meteorološke razmere ob požaru Kemis-Vrhnika, 15. maj 2017”

 1. Mitja pravi:

  Hvala še za tole zanimivo pojasnilo.. Glede na višino je še kar neslo očitno precej naprej..

  Verjetno pa so bili v dimu prisotni, kot pravite večji delci. Manjši delci pa so se tudi sproti posedali verjetno oziroma ali so se gibali bolj neodvisno od vidnega oblaka dima?

  Oprostite, ker vas toliko nadlegujem z vprašanji, ta tematika me res zelo zanima. In hvala še enkrat za vaše odgovore in pojasnila.

 2. Martin Gustinčič pravi:

  To bega tudi mene, saj se je, kot kaže slika (izsek iz video posnetka), na območju Zaplane dim nahajal precej visoko. Hrib na sredini slike je npr. Špik nad Prezidom in je visok 708 m, dim pa je segal nad njim. Vroči plini so imeli vzgon in kdo ve, kolikšno pot so ti najbolj vidni delci še prepotovali, preden so se pričeli usedati. Dim se je opazno premikal, 150 m nižje na postaji je pihal veter 5 km/h, v višini dima v prostem ozračju verjetno še nekaj več.

  Shrani.si

 3. Mitja pravi:

  Hvala za pojasnilo. 🙂

  Nikjer pa se ne da dobiti informacij, kje se je dim spustil k tlom, torej do kam je neslo … Mislite, da bomo to sploh kdaj izvedeli?

 4. Martin Gustinčič pravi:

  Po mojem laičnem mnenju je dim vseboval več kemičnih spojin, predvsem pa vidnih delcev in saj. Slednje veter bolj usmerjeno raznaša kot smrad. Z gašenjem požara je bilo dima nato vse manj, smrad je pa ostajal (sproščanje plinov).

 5. Mitja pravi:

  Hvala za odgovor! Še eno vprašanje bi imel – zakaj pa se je po vaše pri tleh širil smrad brez prisotnega dima – so bili sicer prisotni plini, vendar ne dovolj, da bi se videl dim?

 6. Martin Gustinčič pravi:

  V medijih so bile res navedbe, da je dim zaneslo do Logatca, vendar ga je v času najhujšega požara neslo v smeri Zaplane/Rovt. Celo v logaškem delu Zaplane dimnega oblaka ni bilo, “le” smrad. Podobno je povedal kolega, Logatčan. Sicer je bil tudi brez vidnega dima v ustih prisoten pekoč okus. Po video posnetkih, ki jih hranim, je videti, da se je dim zaradi termike nekaj 10 m nad tlemi nahajal tudi v osrednjem koridorju dimnega oblaka, torej na Zgornji Zaplani.

 7. Mitja pravi:

  Hvala za super prispevek! Torej je sklepati, da dimni oblak Logatca ni dosegel?

 8. Martin Gustinčič pravi:

  Zgornji prispevek o meteoroloških razmerah v času nesreče temelji na lastnih opažanjih v domačem okolju in različnih posnetkih (kamere, fotografije). Za območje Dobrove tako žal ne morem veliko pomagati, potrebovali bi tamkajšnje očividce. Težava je obrat vetra, ki se je zgodil sredi noči, medtem ko se je na Zaplani vse skupaj lahko opazovalo še v večerni svetlobi. Podobno kot ob poročilu o balonarski nesreči bi bil tudi v tem primeru pristojen kvečjemu ARSO.

  Predvidevam lahko le naslednje: čeprav je po slabi sliki s kamere videti, kot da je dim odnašalo v smeri Blatne Brezovice, pa je potrebno vedeti, da so nočni vetrovi na Barju zaradi nastajanja temperaturne inverzije šibki in verjetno spremenljivi, dim se je zato razlezel nekoliko nad tlemi po kotlini – po spletu sem zasledil poročanje o smradu tudi iz Ljubljane. Smrad je bil prisoten tudi v Logatcu, ni pa bilo dima.

 9. Ursa pravi:

  Pozdravljeni,

  Hvala za odlicen prispevek. Zanima me, ce morda poznate v Horjulski dolini (obcini Horjul in Dobrova-Polhov Gradec) kaksnega strokovnjaka, ki bi lahko pripravil podobno oceno o podnebnem dogajanju v dneh po pozaru? 16.05.2017 se je vonj (smrad) pozara vohal tudi v Brezju pri Dobrovi. Prav tako me zanima, ce bi lahko pripravili pripravili koridor na zemljevidu, ko so se pred polnocjo vetrovi obrnili proti Barju? Najlepsa hvala in srecno.

 10. Tatjana pravi:

  Pohvale za te informacije. Hvala!

 11. Martin Gustinčič pravi:

  Hvala! Pač počnem to, kar znam najboljše 🙂

  Martin

 12. Peter pravi:

  Zdravo,
  Martin pohvale za tole objavo. Informativno in jedrnato, kot vedno.
  Peter

Leave a Reply

LouiseBrooks theme byThemocracy