Razmere v mraziščih, 10. april – 10. maj 2017

Zadnje merilno obdobje je zaznamovala predvsem aprilska pozeba, ki je prizadela večji del države. Ob tem se je v mraziščih Zaplane temperatura spustila na -10 °C, pod ničlo pa je bilo, kar za tovrstne mikrolokacije ni nič nenavadnega, pogosto tudi še v prvih dneh meseca maja.

V mrazišču Dolinca je bila najnižja temperatura -10,3 °C izmerjena 21. aprila. Na 21 m višje ležeči vremenski postaji Zaplana je bilo v isti noči -4,3 °C. V mrazišču so se mrzla jutra pojavljala še 22. aprila (-7,4 °C) in 30. aprila (-6,1 °C), pod -4 °C pa se je ohladilo še 19. aprila (-4,6 °C) in 3. maja (-4,1 °C). Najvišja temperatura, 22,4 °C, je bila ob zahodniku izmerjena 10. aprila, prvi dan merilnega obdobja. Tega dne je bilo na vremenski postaji Zaplana 21,7 °C. Tako velikih temperaturnih razlik med dnevom in nočjo, kot so se pojavljale še ob koncu marca, zaradi večje namočenosti v aprilu ni bilo več. Izmerjenih -10,3 °C je blizu rekordnim vrednostim za mesec april, vendar pa v obdobju meritev v mrazišču Dolinca aprilski mraz še nikoli ni sovpadel s snežno odejo, ki bi ob nočni razjasnitvi prinesla še veliko nižjo temperaturo zraka.

 

Temeljito očiščena Dolinca – prihodnost vendarle ni v nadaljnjem zaraščanju mrazišča.

 

Sosednje mrazišče Dvojček je bilo 21. aprila enako mrzlo kot Dolinca, saj je bilo tudi na tej lokaciji izmerjeno -10,3 °C. Nasploh je bilo v zadnjem merilnem obdobju v Dvojčku nekajkrat bolj mrzlo kot v Dolinci, še posebej pa 19. aprila, ko je razlika dosegla celo 1,4 °C. Obširnejši podatki o temperaturah v mraziščih so na voljo na tej povezavi.

 

Leave a Reply

LouiseBrooks theme byThemocracy