Mrzla jutra septembra 2008

Izdano 17.septembra 2008

Napoved minimalne temperature med +1 in +2°C se je uresničila, saj je bilo danes zjutraj v meteorološki hišici na Spodnji Zaplani izmerjeno +1,9°C. Pri tleh je bilo predvidoma pod 0°C, še hladneje pa je bilo v bližnji, mrazu bolj izpostavljeni okolici. V mraziščih se je ohladilo nekaj stopinj pod lediščem.

Prvi september, med katerim so že potekala meteorološka opazovanja na Zaplani je iz leta 2003. Od takrat se je na meteorološki postaji v septembru najbolj ohladilo leta 2003, 27.septembra je bilo +1,3°C. 5.septembra 2007 je bilo tako kot danes izmerjeno +1,9°C. V preteklosti so se seveda pojavljale še nižje septembrske temperature.

Uradne vremenske napovedi omenjajo mrzla jutra tudi v prihodnjih dneh, zlasti pa v četrtek 18.septembra, ko naj bi bilo še hladneje, kot je bilo danes. Vendar se na Zaplani zaradi oblačnosti ne pričakuje več tako nizkih temperatur. Morda se obetajo podobno nizke jutranje temperature ob koncu tedna. Posebnih otoplitev ni na vidiku vsaj do 25.septembra, potrebno pa je opozoriti, da otoplitev v višinah v tem septembrskem času ne vpliva nujno na višje temperature v nižjih legah. S temperaturno razliko se bo okrepil temperaturni obrat, ob vzhodnih vetrovih pa to na Zaplani pomeni pogostejšo dopoldansko meglo ali nizko oblačnost. Megla lahko traja že toliko časa, da vpliva na dnevne temperature in dnevno temperaturno povprečje.

Leave a Reply

LouiseBrooks theme byThemocracy