Nizke temperature v drugi polovici septembra 2008

Izdano 15.septembra 2008

Po izredno topli prvi dekadi septembra so temperature po prehodu hladne fronte močno padle. Posebno veliko padavin na Zaplani ni bilo, majhna količina padavin je tudi vzrok, da prav veliko snega ni padlo niti v najvišjih predelih Slovenije. Temperaturne razmere na višini okoli 1500m so bile pa take, ob kakršnih je na Zaplani v spomladanskih mesecih velikokrat tudi že snežilo.

V torek 16.septembra pričakujemo na Zaplani večinoma oblačno in vetrovno vreme. Zjutraj bo temperatura 5°C, čez dan pa 12°C. V višjih predelih Zaplane bo še za približno 2°C hladneje, megle ne bo. Popoldne se bo pričelo jasniti, zvečer in v noči na sredo bodo prevladovali vetrovi severnih smeri.

Noč na sredo 17.septembra bo zato zelo hladna, ki bo Spodnji Zaplani zelo verjetno prinesla prvo slano. V meteorološki hišici na 2m višine pričakujemo temperaturo +1 ali +2°C, pri tleh pa bo seveda hladneje. Morebitna nizka oblačnost nad Ljubljanskim barjem zaradi severnih zračnih tokov ne bo zaviralno vplivala na nočno ohlajanje na Zaplani. Pojavi se lahko le plitva radiacijska megla iz smeri Logatca. Na Zgornji Zaplani bodo nekoliko višje jutranje temperature.

Zaradi močne blokade nad zahodno Evropo se pričakuje izostanek zahodne zračne cirkulacije in tako je precej verjetno, da se bo obdobje vzhodnega tipa vremena z dokaj nizkimi temperaturami nadaljevalo še kar nekaj časa.

Leave a Reply

LouiseBrooks theme byThemocracy