Vreme na Zaplani v jeseni 2011

Meseci meteorološke jeseni so september, oktober in november. Jesen 2011 je bila na Zaplani v vremenskem smislu najbolj dinamična doslej. V začetku septembra in oktobra so bile izmerjene rekordno visoke temperature in ogrelo se je za september preko rekordnih 30 °C. Sledila sta dva zaporedna prehladna meseca, kar je za zadnje toplejše obdobje velika redkost. V oktobru se je sneg na Zaplani pojavil kar dvakrat, prvo sneženje je bilo izjemno zgodnje, drugo pa je bilo za oktober neobičajno obilno. Drugo polovico meseca novembra je zaznamoval izrazit anticiklon, ki je imel za posledico dolgotrajno obdobje megle in nizkih dnevnih temperatur. Rekordno suh in hladen november je bistveno vplival na vremenske statistike letošnje jeseni.

Meteorološka jesen 2011 je bila na območju osrednje Slovenije za stopinjo Celzija toplejša od dolgoletnega povprečja 1961-1990. Negativni odklon je bil manjši v krajih, ki so bili v novembru nad jezerom hladnega zraka, ki sta ga spremljali megla in nizka oblačnost. Najtoplejša jesen v celotnem obdobju instrumentalnih meteoroloških meritev v Sloveniji  je bila leta 2006, jesen 2011 pa je bila njeno pravo nasprotje in tako daleč najhladnejša od pričetka meritev na Zaplani.

Povprečna temperatura je znašala 8,6 °C, povprečna maksimalna 13,2 °C in povprečna minimalna temperatura 4,8 °C. Najnižja jesenska temperatura je bila izmerjena 19. novembra (-6,8 °C), najvišja pa 4. septembra (32,2 °C). Temperatura se je enkrat dvignila nad 30 °C, pod ledišče se je spustila v 27 hladnih dneh, ledišča pa ni presegla v 11 ledenih dneh. V vseh primerih gre za rekordne vrednosti, glede na minula leta pa posebej močno izstopa veliko število ledenih dni. Na Zaplani je temperatura prvič padla pod ledišče 7. oktobra, kar je nekoliko bolj zgodaj, kot v preteklih nekaj letih, prvi hladen dan pa je bil drugače kot v minulih letih vezan na sneženje in ne na radiacijsko ohlajanje v času jasne noči. Tudi prvi ledeni dan je bil zabeležen nekoliko prej kot običajno in sicer že 16. novembra. Jesen je glede na pretekla leta manj odstopala po količini padavin, vseeno pa je bila glede na dolgoletne vrednosti izrazito suha. Vse skupaj je padlo 298,2 mm oziroma manj kot polovico običajnih jesenskih padavin in tudi v tem primeru je bistveno vlogo odigral rekordno suh mesec november, ki je bil do zdaj tudi najbolj suh mesec na meteorološki postaji Zaplana. Prvi sneg je zapadel že 7. oktobra (4 cm snega), kasnejše sneženje 20. oktobra pa je prineslo za oktober verjetno rekordno debelo snežno odejo za obdobje po letu 1961 (25 cm snega).

Comments are closed.

LouiseBrooks theme byThemocracy