Temperaturna inverzija 12.decembra 2004

V Sloveniji je prevladovalo ustaljeno vreme z meglo oz. nizko oblačnostjo po nižinah. V nedeljo 12.decembra je bilo na Zaplani zjutraj jasno in -6,6°C, v Ljubljanski kotlini pa megleno in -3°C. Na Zaplani zjutraj ni bilo megle samo zato, ker ni pihal severovzhodni veter, ampak šibak krajevni južni veter (znak temperaturne inverzije). Nato se je hitro ogrelo in malo po 12:00 uri je temperatura dosegla 3,0°C. Malo pred 13:00 uro pa je zapihal s hitrostjo nad 4m/s SV veter, ki je iznad Vrhnike, kjer je bil še hladen zrak, na Zaplano dovajal hladnejši zrak. Ob 13:00 uri je bilo na Zaplani že -1°C, malo pozneje pa celo -2°C. Če pogledamo temperaturne razmere malo pred 14:00 uro, lahko opazimo ekstremne temperaturne razlike med kraji: na Zaplani je bilo -2°C, na zasebni vremenski postaji v bližnjem Črnem Vrhu (730m) okoli 6°C, Postojni 11°C, Katarini nad Ljubljano v Polhograjskem hribovju okoli 5°C in v Novi Gorici 15°C. Na višjih Blokah je bila tisti dan maksimalna temperatura 9,5°C (vir: ARSO-meteo.si), istočasno je bilo na Spodnji Zaplani, kjer je tudi sijalo sonce, okoli -2°C! V Ljubljani je bilo prav tako kot na Zaplani -2°C, vendar s to razliko, da je bila tam megla. Bolj je zanimivo to, da je Zaplana kljub 566m nadmorske višine tudi imela nižje temperature zaradi temperaturne inverzije, nekateri kraji z nižjo nadmorsko višino pa ne (Postojna, Lesce). Ta fenomen, ko na Zaplano iz Ljubljanske kotline povleče hladen zrak, je zabeležila tudi merilna postaja v mrazišču Dolinca.

graf121204V mrazišču Dolinca je temperatura sredi sončnega dne dosegla maksimum malo po poldnevu, nato je zapihal vzhodni veter in pričelo se je hladiti.

Dan prej (11.decembra) pa je bila na Zaplani zaradi temperaturne inverzije temperatura ves dan pod ničlo, kar pa ne bi mogli trditi za nekatere višje lege in Primorsko. Tako so na Krvavcu izmerili 11°C, na Rogli 6°C, Lisci 9°C, v Novi Gorici pa celo 17°C. Celo nižine, kjer je bil hladen zrak, so bile toplejše od Zaplane.

V obeh opisanih situacijah se je pokazal izreden vpliv reliefa oz. mikrolokacije na podnebje Zaplane (prehod iz Ljubljanske kotline na Notranjsko). Zato se Zaplana občasno vremensko precej razlikuje od bližnjih krajev na podobni nadmorski višini. Tako je bilo 12. decembra čez dan, kljub sončnemu vremenu v obeh krajih, v Postojni za 13°C topleje kot na Zaplani!

slana912.decembra popoldne je bilo na Zaplani vetrovno in sončno vreme pri temperaturi -2°C, v Postojni pa je bilo istočasno +11°C.

Comments are closed.

LouiseBrooks theme byThemocracy