Podatki iz mrazisc, 16. oktober – 30. november 2021

Ob koncu letošnje druge polovice meteorološke jeseni je prišlo do jasne noci s prisotno snežno odejo, pri cemer ne preseneca, da je bila ob tem izmerjena dalec najnižja temperatura v zadnjem obdobju.

V mraziscu Dolinca je bila najnižja temperatura v merilnem obdobju, -19,1 °C, izmerjena 30. novembra. Na 21 m višji vremenski postaji Zaplana je bilo -7,0 °C. Tako nizka temperatura zraka je posledica snežne odeje, ki je Zaplano prekrila v noci pred tem. Izmerjena temperaturna vrednost v Dolinci je za november druga najnižja izmerjena, bolj mrzlo je bilo z -19,4 °C samo še 28. novembra 2008. Preostali temperaturni minimumi so bili ob odsotnosti snega seveda precej višji, toda nekateri še vedno omembe vredni. Tako je bilo mrzlo še 24. in 25. novembra z -10,1 oz. -10,4 °C. Najvišja temperatura 15,9 °C je bila v Dolinci ob jugozahodniku izmerjena 19. oktobra, tega dne je bilo na vremenski postaji Zaplana 15,6 °C.

Nov novembrski temperaturni rekord je bil na Zaplani vendarle izmerjen, saj je bilo v sosednjem mraziscu Dvojcek -19,7 °C. Najnižja vrednost je bila izmerjena štiri ure pred tisto v Dolinci in eno uro pred polnocjo, ko so se pojavile motnje v nocnem ohlajanju zaradi vetra in preprecile -20 °C. V vecernih urah so bile vremenske razmere zelo ugodne za ohlajanje v mraziscih, ki so se bistveno bolj ohladila od njihove višje okolice. Tako je bila med vremensko postajo Zaplana in mraziscem Dvojcek, med njima je 13 metrov višinske razlike in 200 m horizontalne razdalje, izmerjena temperaturna razlika 16 °C. Podobno velika razlika je bila izmerjena tudi ponoci 22. februarja 2012.

 

Temperatura zraka v mraziscu Dolinca tekom druge polovice meteorološke jeseni.

 

Leave a Reply

LouiseBrooks theme byThemocracy