Vreme na Zaplani septembra 2021

V osrednji Sloveniji je bila povprecna septembrska temperatura zraka do 2 °C nad dolgoletnim povprecjem 1981-2010. Prva polovica meseca je bila vremensko stabilna, minila je brez kaplje dežja in temperatura je v najbolj toplih dneh krepko presegla 25 °C.

Na vremenski postaji Zaplana je bil doslej najtoplejši september 2011 (16,5 °C), najbolj hladen pa september 2007 (12,0 °C). Letošnji je imel povprecno mesecno temperaturo 14,8 °C. Najnižja temperatura je bila izmerjena 23. dne (3,4 °C), najvišja pa 14. dne (27,7 °C). Nad 25 °C se je ogrelo v treh dneh. V preteklosti je bila v septembru izmerjena tako temperatura nad 30 °C, kot tudi pod 0 °C. Ce je bil letošnji september skoraj enako topel kot lanski, pa je bil po kolicini dežja njegovo pravo nasprotje. V prvi polovici meseca ni bilo padavin, dva vecja padavinska dogodka 17. in 29. septembra pa nista bistveno popravila padavinske slike in tako je bil september cetrti najbolj suh od pricetka meritev. Padla je polovica obicajnih padavin, izmerjeno je bilo 91,8 mm dežja. 29. septembra je ob sicer neizraziti hladni fronti padlo nenavadno veliko dežja, na Zaplani 35 mm, v Ljubljani pa celo nad 100 mm. Na mesecni ravni je prevladoval veter severovzhodnih smeri.

 

Povprecna dnevna temperatura, veter in kumulativa padavin na Zaplani septembra 2021.

 

2 komentarja to “Vreme na Zaplani septembra 2021”

 1. Martin Gustinčič pravi:

  Hvala za pozitiven komentar. Vam najbližja postaja, ki je pod mojim okriljem, je na vrhu Ulovke, a stoji že precej višje. Od tam imam tudi podatke v živo (na daljavo), ki pa javnosti še niso dostopni, a bodo v kratkem.

  lp, Martin

 2. Baž pravi:

  Dober dan!
  Slu?ajno sem na tviterju prebral vas zapis.
  Ne veste kako sem vesel, da zbirate vse te podatke. V madosti smo bili veliko na vikendu na Ulovki, sedaj sem pa že dobre 3 mesece priseljen na Jamnik. Hvala, vas bom spremljal.
  Lep pozdrav, Blaž

Leave a Reply

LouiseBrooks theme byThemocracy