Vreme na Zaplani v pomladi 2021

Letošnja meteorološka pomlad je bila na obmocju osrednje Slovenije za stopinjo Celzija hladnejša od temperaturnega povprecja 1981-2010. Na Zaplani je bila najhladnejša od zacetka meritev in nadpovprecno mokra. Ce so bili v minulih nekaj letih hladnejši ali vsaj povprecno topli meseci prava redkost, pa sta se v letošnjem spomladanskem trimesecju zvrstila kar dva prehladna meseca zapored. Obravnavano obdobje je verjetno najbolj zaznamoval mraz s pozebo v prvi tretjini aprila, ki je skupaj s pogostim dežjem poskrbel za še za eno slabo letino v zadnjih nekaj letih.

V merilni zgodovini vremenske postaje Zaplana sta po povprecni temperaturi zraka treh pomladnih mesecev doslej najbolj odstopali pomladi 2013 (7,6 °C) in 2007 (10,8 °C). Letošnja je bila s povprecno temperaturo 7,2 °C najhladnejša doslej. Povprecnemu marcu sta sledila kar dva zaporedna prehladna meseca, april in maj, ki sta od dolgoletnega povprecja odstopala za 2 °C. Pod 0 °C se je temperatura zraka na dveh metrih višine v meteorološki hišici zadnjic spustila 21. aprila, pri tleh pa celo 31. maja. Tako kot lansko leto najvišja temperatura ni bila izmerjena v maju, temvec v aprilu in tudi najvecji mraz ni bil v marcu, ampak ponovno v aprilu. Že v lanskem aprilu je bila za ta mesec izmerjena ena od najnižjih vrednosti temperature, 7. aprila letos pa je bil z -9,0 °C presežen 18 let stari aprilski rekord.

 

Zimski “podtaknjenec” v sredini pomladi.

 

Padlo je 428,3 mm padavin, 120 % dolgoletnega pomladnega povprecja. Suhemu marcu je sledil povprecno namocen april, temu pa drugi najbolj namocen maj. V preteklosti je bilo na Zaplani kar nekaj pomladi bolj mokrih od letošnje, trikrat je skupna višina padavin presegla celo 500 mm. Podobno kot v lanski pomladi je tudi v letošnji nekajkrat snežilo, vendar je bila tokrat kolicina snežnih padavin bistveno vecja. Snežna odeja je bila zabeležena v devetih dneh in najvec snega je bilo 6. aprila popoldne, 30 cm. Aprilska snežna odeja je bila debelejša in dolgotrajnejša od marcevske.

Spodnja tabela prikazuje število hladnih dni (najnižja dnevna temperatura je nižja ali enaka 0 °C), ledenih dni (najvišja dnevna temperatura je nižja ali enaka 0 °C), mrzlih dni (najnižja dnevna temperatura je nižja ali enaka -10 °C), absolutno najnižjo oziroma najvišjo temperaturo (T min in T max), pomladno povprecje minimalne oziroma maksimalne dnevne temperature (Tmin povp in Tmax povp) ter povprecno temperaturo v meteorološki pomladi 2021 (T povp, dnevno povprecje je izracunano iz vrednosti temperature ob 8., 15. in dvakratne vrednosti temperature ob 22. uri). Merilno mesto Dolinca se nahaja v mraziscu.

 

Temperaturni podatki za meteorološko pomlad 2021.

 

Pomlad je obicajno temperaturno zelo raznolik del leta, v katerem so bile v preteklosti izmerjene vrednosti temperature vse od -10 °C pa do 30 °C. Toplejši dnevi so letos povsem izostali, najvišja temperatura na Spodnji Zaplani ni presegla 25 °C, na Ulovki pa se je samo dvakrat ogrelo nad 20 °C. Število dni z minimalno temperaturo pod 0 °C je bilo na Spodnji Zaplani s 33 dnevi najvecje doslej, vendarle pa se omenjeni hladni dnevi niso zavlekli v maj. V mraziscu Dolinca je bila zadnja negativna spomladanska temperatura 31. maja, zadnji dan meteorološke pomladi, 7. aprila pa je bila izmerjena dalec najnižja aprilska temperatura doslej. Rekordnih -12,7 °C iz lanskega aprila je bilo preseženih z letošnjimi -19,5 °C, toda v sosednjem mraziscu Dvojcek je bilo izmerjenih še nižjih -21,4 °C. Nekatere vremenske postaje v Sloveniji so aprila izmerile nižjo temperaturo kot pozimi, na Zaplani se je to zgodilo samo v mraziscu Dvojcek.

 

Leave a Reply

LouiseBrooks theme byThemocracy