Vreme na Zaplani v jeseni 2016

Letošnja meteorološka jesen je bila v povprečju toplejša od lanske, kljub hladnejšemu oktobru, ki je bil po temperaturi zraka primerljiv celo z obdobjem med letoma 1961 in 1990. V takratnem obdobju je bilo namreč podnebje neprimerljivo hladnejše kot v današnjem času. Mesec september je bil nadpovprečno topel, v hladnejšem oktobru pa je bil vremenski razvoj pogosto takšen, da je bilo zabeleženo relativno malo dni s temperaturo pod lediščem, prav tako je jesen minila brez snežne odeje. Velika novembrska namočenost, vlažnost ozračja, posamezna hladnejša jutra in prve manjše snežne padavine so tipične razmere za ta del leta in ravno takšnih razmer smo bili letos tudi deležni.

Povprečna jesenska temperatura na Zaplani je bila 9,7 °C. Za primerjavo je bila najvišja povprečna temperatura v obdobju meritev zabeležena v jeseni 2006 (11,1 °C), najnižja pa leta 2007 (7,7 °C). Najnižja letošnja jesenska temperatura je bila izmerjena 30. novembra (-8,5 °C), najvišja 4. septembra (28,3 °C). Prva jesenska negativna temperatura pri tleh in v meteorološki hišici je bila izmerjena 6. oktobra, kar je vsaj 10 dni bolj zgodaj kot običajno. Vse skupaj je padlo 432,1 mm padavin, kar predstavlja 65 % običajnih jesenskih padavin. Padavine so se stopnjevale, toda v nobenem mesecu ni bila izmerjena večja količina padavin od povprečja. Suhemu septembru in nekoliko podpovprečno namočenemu oktobru je sledil poprečno moker november. V primerjavi z zadnjim obdobjem je bila letošnja jesen precej običajna, najbolj mokra jesen je bila v letu 2010 (826 mm), najbolj suha pa leta 2006 (208 mm). Sneženje je bilo zabeleženo štirikrat v novembru, trikrat je bilo zgolj simbolično, medtem ko je 12. novembra skromno snežno odejo pobralo že nekaj ur po sneženju.

V nadaljevanju prikazuje preglednica število toplih dni (najvišja dnevna temperatura je višja ali enaka 25 °C), hladnih dni (najnižja dnevna temperatura je nižja ali enaka 0 °C), ledenih dni (najvišja dnevna temperatura je nižja ali enaka 0 °C), mrzlih dni (najnižja dnevna temperatura je nižja ali enaka -10 °C), absolutno najnižjo oziroma najvišjo temperaturo (T min in T max), jesensko povprečje minimalne oziroma maksimalne dnevne temperature (Tmin povp in Tmax povp) ter povprečno temperaturo v jeseni 2016 (T povp – dnevno povprečje je izračunano iz vrednosti temperature ob 8., 15. in dvakratne vrednosti temperature ob 22. uri po poletnem času). Termometer v Dolinci se nahaja v mrazišču.

 

Temperaturni podatki za meteorološko jesen 2016.

 

Temperaturna inverzija je bila skoraj povsem odsotna v oblačnem novembru, ob tem je temperatura zraka še pogosteje padala z večjo nadmorsko višino kot sicer. Podatki kažejo, da je bilo na Ulovki po večini kriterijev hladneje kot na Spodnji Zaplani. Večje je bilo število dni pod lediščem, pod njim pa je temperatura ves dan vztrajala v treh ledenih dneh. Nižje je bilo tudi jesensko in maksimalno povprečje temperature. Izjemo pa predstavlja prva jesenska negativna temperatura zraka, ki je bila na Spodnji Zaplani prvič izmerjena že 7. oktobra, na Ulovki pa šele 4. novembra, skoraj mesec dni kasneje. Ob relativno majhnem številu hladnih dni na Zaplani je pomembno opozoriti na dejstvo, da se je temperatura na tej postaji pogosto ustavila tik nad lediščem, saj je bilo kar sedemkrat izmerjeno med 0,1 in 0,5 °C. Novembrska ohladitev je bila suha in je minila brez snežne odeje, s tem pa tudi v mraziščih absolutna minimalna temperatura ni bila bistveno nižja kot na preostalih dveh merilnih mestih.

 

Potek temperature zraka na Spodnji Zaplani in na Ulovki v meteorološki jeseni 2016.

 

Leave a Reply

LouiseBrooks theme byThemocracy