Obilno deževje 23. junija 2015

Prvo polovico letošnjega leta na Zaplani zaznamuje velik padavinski primanjkljaj, ki ga bistveno ni omililo niti včerajšnje močno deževje. Sicer vztrajno deževje po svoji intenzivnosti ni bilo posebno močno, a je bilo na ravni države za poletni čas eno najobilnejših doslej.

Po klasičnih meritvah padavin je na vremenski postaji Zaplana od torka opoldne do sredine noči na sredo padlo skupno 96,5 mm dežja. Najmočnejši nalivi so se vrstili v začetku poslabšanja, kmalu se je intenziteta dežja zmanjšala, a je nato na zmerni ravni vztrajala daljši čas. Okoliške vremenske postaje so prav tako dosegle podobno višino padavin blizu 100 mm, nekatere pa so jo tudi presegle (Medvedje Brdo, Javornik nad Hotedršico).

 

graf23jun15Graf kumulative padavin na VP Zaplana – vključujoč zadnje deževje.

 

Včerajšnje deževje sodi s skoraj 100 mm dežja v pol dneva med zanimivejše padavinske dogodke na vremenski postaji Zaplana, vendar se tako po trajanju kot tudi intenzivnosti ne more meriti z nekaterimi drugimi dogodki zabeleženimi v preteklosti. 2. julija 2007 je na vremenski postaji Zaplana v eni uri padlo 88 mm dežja, v treh urah pa 150 mm dežja. Omenjene vrednosti so bile izmerjene s pomočjo samodejnih meritev dežja in so ob močnejših nalivih s sodro in vetrom vedno podcenjene v primerjavi z vrednostmi, dobljenimi s tradicionalnimi oz. klasičnimi meritvami.

 

Viri podatkov:

– Društvo za raziskovanje vremena in podnebja

– Slovenski meteorološki forum

 

Leave a Reply

LouiseBrooks theme byThemocracy