Vreme na Zaplani v pomladi 2015

Meteorološka pomlad 2015 je bila na območju osrednje Slovenije za stopinjo Celzija toplejša od dolgoletnega povprečja med letoma 1981 in 2010. Obdobje s podpovprečnimi padavinami se je pričelo že v lanskem decembru in se nadaljevalo v letošnjo pomlad. V trimesečju marec-maj je primanjkovalo padavin, kar pomeni slabo izhodišče pred morebitno poletno hidrološko sušo.

S povprečno temperaturo 9,4 °C se letošnja pomlad na Zaplani uvršča med povsem običajne pomladi za obdobje zadnjih desetih let. S temperaturo 7,6 °C je bila do zdaj najhladnejša pomlad 2013, z 10,8 °C pa najtoplejša pomlad 2007. Pod ledišče se je temperatura na dveh metrih višine v meteorološki hišici nazadnje spustila 20. aprila, pri tleh pa še deset dni kasneje. Padlo je 282,8 mm padavin ali za četrtino manj od dolgoletnega pomladnega povprečja na meteorološki postaji Rovte. Padavin je močno primanjkovalo v aprilu, v sicer običajno namočenem marcu pa je večji del mesečnih padavin padel v zgolj enem padavinskem dogodku. 18. aprila je takrat že prebujajočo se naravo pokrila 8-centimetrska snežna odeja. Nekoč povsem običajno aprilsko sneženje je letošnjo pomlad zaznamovalo predvsem zaradi dejstva, da je v minulih letih povsem izostalo.

Spodnja tabela prikazuje število toplih dni (najvišja dnevna temperatura je višja ali enaka 25 °C), hladnih dni (najnižja dnevna temperatura je nižja ali enaka 0 °C), mrzlih dni (najnižja dnevna temperatura je nižja ali enaka -10 °C), absolutno najnižjo oziroma najvišjo temperaturo (T min in T max), pomladno povprečje minimalne oziroma maksimalne dnevne temperature (Tmin povp in Tmax povp) ter povprečno temperaturo v pomladi 2015 (T povp – dnevno povprečje je izračunano iz vrednosti temperature ob 8., 15. in dvakratne vrednosti temperature ob 22. uri).

 

pomlad2015Temperaturni podatki za meteorološko pomlad 2015.

 

V suhem pomladnem vremenu je bilo več jasnih noči, v katerih so bile nižje lege hladnejše od višjih hribov. Tako je bilo na Spodnji Zaplani zaradi temperaturne inverzije zabeleženo opazno več hladnih dni kot na Ulovki in Šentjoštu. Kljub temu so bili izmerjeni spomladanski temperaturni minimumi precej skromni zaradi odsotnosti marčevske snežne odeje. Snežna odeja je bila v preteklosti običajen spremljevalec vsaj v nekaterih marčevskih dnevih, v katerih se je temperatura ob prisotnosti snežne odeje lahko spustila pod -10 °C, v mraziščih pa krepko pod -20 °C. V lanski pomladi je na Spodnji Zaplani temperatura zadnjič padla pod 0 °C skoraj mesec dni kasneje kot na Ulovki in Šentjoštu, letos pa je bila situacija drugačna, saj je bila zaradi splošne ohladitve ob aprilskem sneženju zadnja negativna temperatura zraka na vseh treh merilnih mestih zabeležena le z enodnevnim zamikom. V mrazišču Dolinca je bila zadnja spomladanska negativna temperatura izmerjena 29. maja.

 plavcekAprilskim zimskim prebliskom navkljub se pomlad ni dala.

 

Viri podatkov:

– spletne strani Agencije RS za okolje

– zasebna vremenska postaja Šentjošt nad Horjulom

 

Leave a Reply

LouiseBrooks theme byThemocracy