Vreme v mraziscih, 1. december 2021 – 15. januar 2022

Mrazisca na Zaplani so bila prekrita s snegom vecji del prve polovice meteorološke zime, v bolj zaprtih gozdnatih mraziscih pa se je sneg obdržal tudi ob odjugi v prvih dneh novega leta. Ker so bile noci vsaj deloma jasne, so bile vrednosti temperature zraka pod -10 °C dokaj pogoste. V veliko primerih je bila najnižja temperatura dosežena že v vecernih urah in ne šele zjutraj, kar je odraz pogostih vdorov zahodnega vetra ali nastanka megle.

V mraziscu Dolinca je bila najnižja temperatura v merilnem obdobju, -20,7 °C, izmerjena 8. januarja zvecer. Na 21 m višji vremenski postaji Zaplana je bilo takrat -8,6 °C. Mrzlo je bilo še 13. januarja (-19,6 °C), 7. januarja zvecer (-19,3 °C), 16. decembra (-16,3 °C) in 21. decembra (-16,2 °C). Pod -10 °C se je ohladilo v desetih dneh. Najvišja temperatura 13,5 °C je bila v Dolinci ob jugozahodniku izmerjena 2. januarja, tega dne je bilo na vremenski postaji Zaplana 15,0 °C. Ob nizkem stanju zimskega Sonca je zatišno mrazisce Dolinca pogosto hladnejše od okolice tudi podnevi, v primeru, da se ogreje, pa otoplitev navadno traja krajši cas. Vse to prispeva k daljšemu zadrževanju snežne odeje v mraziscu.

Sosednje mrazisce Dvojcek je bilo v dolocenih dneh bolj mrzlo od Dolince vse dokler je mrazisce v celoti pokrivala debelejša snežna odeja, denimo v prvi polovici decembra in tik po sneženju 7. januarja. Bolj kot je snežna odeja kopnela, bolj je Dvojcek po minimalni temperaturni zraka zaostajal za Dolinco. V obdobju, ko so bili prisojni deli mrazisc kopni, je bilo v Dvojcku tudi v primeru nemotenega nocnega ohlajanja za vec stopinj topleje kot v Dolinci.

 

Temperatura zraka v mraziscu Dolinca v prvi polovici meteorološke zime.

 

LouiseBrooks theme byThemocracy