Razmere v mraziščih, 1. marec – 15. april 2020

Prvo polovico letošnje meteorološke pomladi so zaznamovale ustaljene vremenske razmere, vendar so ravno te poskrbele za pogosto zanimivo vremensko dogajanje v mraziščih. Vsaj na področju temperature zraka, kajti jasne in mirne noči z zelo suhim zrakom so prinesle jutranji mraz in velike temperaturne razlike med dnevom in nočjo.

V mrazišču Dolinca je bila najnižja temperatura v merilnem obdobju izmerjena v noči na 2. april, -12,7 °C, kar je za to mikrolokacijo pomenilo nov aprilski temperaturni rekord. Nad mraziščem, na vremenski postaji Zaplana, je bilo v omenjeni noči izmerjeno -5,9 °C. V Dolinci se je v merilnem obdobju štirikrat ohladilo vsaj do -10 °C. Temperatura se je najvišje povzpela 10. ter 11. aprila in sicer do 23,2 °C. Na vremenski postaji Zaplana je bilo največ 22,6 °C.

Zlasti v aprilu se je sušnost zelo stopnjevala. Tla so bila vse bolj suha, relativna vlaga v zraku se je redno spuščala pod 20 % in to so bili pogoji, ki so omogočali izjemne nočne ohladitve. 7. aprila se je v mrazišču ogrelo do 19,2 °C, nato je sledila nočna radiacijska ohladitev za 30 °C, kajti zjutraj je bilo izmerjeno kar -10,8 °C. Ogrevanje med jutrom in popoldnevom je bilo seveda še nekoliko večje. Med vremensko postajo v mrazišču in postajo Zaplana je 150 m horizontalne razdalje in 21 m višinske razlike, med njima je bilo v večernem času celo 16 °C razlike v trenutni temperaturi zraka. V obeh primerih, tako pri največji nočni ohladitvi kot tudi pri trenutni temperaturni razliki so bili v preteklosti zabeleženi še nekoliko bolj izjemni primeri.

V sosednjem mrazišču Dvojček je bilo manj mraza in razlike med dnevom in nočjo so bile manjše. Večje razlike v Dolinci so posledica mikrolokacije merilne postaje v zatišju in v bližini obsežnega prisojnega pobočja, kjer se v primeru vzhodnih vetrov zrak pregreva bolj kot v odprti okolici.

 

Vreme na Zaplani marca 2020

V osrednji Sloveniji je bil marec za stopinjo Celzija toplejši od temperaturnega povprečja v referenčnem obdobju 1981-2010. V marcu smo bili deležni za ta mesec precej bolj običajnih razmer kot v februarju, ki se je po številnih kriterijih izkazal za manj zimskega od marca. Zato sta zaslužni zlasti dve izraziti hladni fronti ob koncu marca, ki pa sta večjo količino snega prinesli krajem južneje.

V zgodovini meritev je na vremenski postaji Zaplana temperaturno najbolj odstopal marec v letih 2013 (1,5 °C) in 2017 (7,8 °C). S povprečno mesečno temperaturo zraka 4,7 °C se torej letošnji marec uvršča med bolj običajne mesece. Najvišja mesečna temperatura je bila letos izmerjena 19. marca (19,4 °C), najnižja pa 23. marca (-4,4 °C). Temperatura se je pod ledišče spustila v 16 dneh, 25. marca pa je bil zabeležen tudi ledeni dan in temperatura je ostala negativna tudi podnevi. V 13 popoldnevih se je ogrelo vsaj do 10 °C. Padavine so bile zelo neenakomerno razporejene in omejene na prve dni meseca. Padlo jih je 105,7 mm, kar je v okviru dolgoletne marčevske višine padavin. Čeprav je bilo šest dni s snežno odejo, pa je maksimalna jutranja višina snežne odeje znašala samo 5 cm. Marec ni bil le bolj zasnežen od februarja, temveč je bil po povprečni temperaturi tudi enako topel, bilo je več dni s temperaturo pod lediščem in beležili smo tudi ledeni dan, ki ga februar ni premogel. Ob koncu meseca sta nas prešli dve izraziti hladni fronti, prva je s preveč južnim ciklonskim dogajanjem v naših krajih povzročala suho, hladno in vetrovno vreme, druga pa je prinesla tudi nekaj snega in mraza, ki pa je sovpadel že z začetkom aprila. Zasneženo in sončno jutro 31. marca je prineslo pravo zimsko pravljico. Na mesečni ravni je prevladoval veter vzhodnih smeri in je bil pogosto tudi okrepljen.

 

Povprečna dnevna temperatura, veter in kumulativa padavin na Zaplani marca 2020.

 

LouiseBrooks theme byThemocracy