Razmere v mraziščih, 1. marec – 15. april 2020

Prvo polovico letošnje meteorološke pomladi so zaznamovale ustaljene vremenske razmere, vendar so ravno te poskrbele za pogosto zanimivo vremensko dogajanje v mraziščih. Vsaj na področju temperature zraka, kajti jasne in mirne noči z zelo suhim zrakom so prinesle jutranji mraz in velike temperaturne razlike med dnevom in nočjo.

V mrazišču Dolinca je bila najnižja temperatura v merilnem obdobju izmerjena v noči na 2. april, -12,7 °C, kar je za to mikrolokacijo pomenilo nov aprilski temperaturni rekord. Nad mraziščem, na vremenski postaji Zaplana, je bilo v omenjeni noči izmerjeno -5,9 °C. V Dolinci se je v merilnem obdobju štirikrat ohladilo vsaj do -10 °C. Temperatura se je najvišje povzpela 10. ter 11. aprila in sicer do 23,2 °C. Na vremenski postaji Zaplana je bilo največ 22,6 °C.

Zlasti v aprilu se je sušnost zelo stopnjevala. Tla so bila vse bolj suha, relativna vlaga v zraku se je redno spuščala pod 20 % in to so bili pogoji, ki so omogočali izjemne nočne ohladitve. 7. aprila se je v mrazišču ogrelo do 19,2 °C, nato je sledila nočna radiacijska ohladitev za 30 °C, kajti zjutraj je bilo izmerjeno kar -10,8 °C. Ogrevanje med jutrom in popoldnevom je bilo seveda še nekoliko večje. Med vremensko postajo v mrazišču in postajo Zaplana je 150 m horizontalne razdalje in 21 m višinske razlike, med njima je bilo v večernem času celo 16 °C razlike v trenutni temperaturi zraka. V obeh primerih, tako pri največji nočni ohladitvi kot tudi pri trenutni temperaturni razliki so bili v preteklosti zabeleženi še nekoliko bolj izjemni primeri.

V sosednjem mrazišču Dvojček je bilo manj mraza in razlike med dnevom in nočjo so bile manjše. Večje razlike v Dolinci so posledica mikrolokacije merilne postaje v zatišju in v bližini obsežnega prisojnega pobočja, kjer se v primeru vzhodnih vetrov zrak pregreva bolj kot v odprti okolici.

 

Leave a Reply

LouiseBrooks theme byThemocracy