Sneženje 27.januarja 2009

Nad Genovskim zalivom je nastalo sekundarno območje nizkega zračnega pritiska, ki se je nato pomikalo čez osrednjo Italijo nad osrednji Balkan. Z približevanjem ciklona so se na zahodu Slovenije ob vlažnih višinskih južnih vetrovih pričele pojavljati padavine. Ob prehodu fronte omenjenega ciklona je noči na torek na Zaplani snežilo, padlo je okoli 5cm snega. Drugod je na jugu večinoma deževalo, saj so bile zgornje plasti ozračja za sneženje pretople, na vzhodu pa je bilo padavin zelo malo. Ob prehodu fronte so padavine na Zaplani v torek dopoldne prehodno oslabele, spet pa so se pričele pojavljati ob obratu višinskih vetrov na jugovzhodno smer.

Ob tem so bile obilnejše padavine na vzhodu in jugovzhodu Slovenije, vendar je tam po nižinah vsaj sprva deževalo. Padavine so segle tudi do zahodne Slovenije. Ob vzhodnih vetrovih prihaja ponekod po Sloveniji do lokalnih dviganj in spuščanj zračnih mas. V območjih dviganj so padavine obilnejše, v območjih spuščanj pa prihaja do fenizacije in padavine v nižjih zračnih plasteh dobesedno sproti suši. Ker se to dogaja v nižjih zračnih plasteh in ker radar kaže stanje padavin v višjih zračnih plasteh, je bilo ponekod lahko suho vreme kljub temu, da je vremenski radar nad tistim območjem kazal padavine. Taki območji sta bili po nekaterih informacijah Gorenjska med Ljubljano in Lescami ter okolica Velenja.

V torek okoli poldneva so se padavine na Zaplani okrepile in snežilo je vse do sredinega dopoldneva, ko je bilo na meteorološki postaji Petkovec izmerjeno 24cm snega. Na Spodnji Zaplani je bilo v času padavin nekoliko hladneje, občasno je bila temperatura v nasprotju z Petkovcem tudi malo pod 0°C, zato je bilo na Spodnji Zaplani snega zelo verjetno še nekoliko več. Kot zanimivost lahko omenim Planino pri Rakeku, kjer v sredo zjutraj sploh ni bilo snega.

sneg71Spodnja Zaplana v torek 27.januarja (Foto: Simon Malovrh).

Snega je bilo v času nastanka zgornje fotografije okoli 25cm, vendar se je do jutra snežna odeja odebelila še za okoli 5cm. Glede na to, da je snežilo cel dan in dve noči, 25-30cm novega snega ni prav zelo veliko.

Viri podatkov:

– Slovenski meteoroloÅ¡ki forum

– Zasebni meteoroloÅ¡ki postaji Petkovec in Planina pri Rakeku

Leave a Reply

LouiseBrooks theme byThemocracy