Menjavanje zračne mase novembra 2007

Na vremenski postaji Zaplana je bilo že večkrat zabeleženo hitro in izrazito menjavanje zračne mase, kar pomeni da se v zelo kratkem času, včasih tudi v nekaj minutah zraku bistveno spremenijo temperaturne in vlažnostne lastnosti. V petek 9.novembra so padavine ponehale, zapihal je severni veter in ozračje se je prehodno izsušilo, saj je zračna vlažnost precej padla. Veter je bil pa razmeroma šibak in je kmalu ponehal. Na Zaplani se je zvečer pričelo močno hladiti, nastala je le nekaj deset metrov debela temperaturna inverzija, ki jo je pa severni veter spet premešal okoli 21:00 ure. Prišlo je do druge močne izsušitve ozračja, saj se je temperatura v dobri uri dvignila za 3°C, vlaga pa je padla iz 94% na 40%. Ponoči se je veter polegel, spet je nastala plitva temperaturna inverzija (na Spodnji Zaplani je bilo skoraj -4°C), ki jo je zjutraj že tretjič razpihal veter. Tokrat je zapihal zahodnik in temperatura je iz -3°C narasla na +3°C v približno desetih minutah. Bližnjo zasebno meteorološko postajo Petkovec je veter prevetril nekoliko pozneje, a je bilo to dovolj, da je temperaturna razlika med obema postajama prehodno znašala dobrih 7°C.

graf20071110Veter je 9. in 10.novembra 2007 v kratkem času kar trikrat prebil plitvo temperaturno inverzijo na Spodnji Zaplani, kar se vidi predvsem po silovitih znižanjih relativne vlage.

Omenjene izsušitve ozračja so lepo vidne na zgornjem grafu. Zakaj se je to dogajalo? Dokler je bila na Zaplani pri tleh plast hladnega in vlažnega zraka (temperaturna inverzija) je bila temperatura razmeroma nizka, zračna vlaga pa visoka. Ko so močnejši sunki suhega severnega vetra naenkrat razpihali to plast zraka, se je temperatura posledično močno dvignila, zračna vlaga pa močno spustila. V opisanem primeru je zanimivo predvsem to, da se je izrazita izsušitev ozračja zgodila kar trikrat v štiriindvajsetih urah.

Comments are closed.

LouiseBrooks theme byThemocracy