Sneg za novoletne praznike 2005/2006

Sneg je ležal še od sneženja ob koncu meseca novembra. Na ta sneg padal dež, temperature so se povzpele do 7°C, a vendarle je sneg vztrajal na tleh že en mesec. Še en dokaz več, kako se moker južen sneg, ki pada ob temperaturah malo nad 0°C, precej bolje upira visokim temperaturam in dežju, kot pa suh rahel sneg. Se je pa v preteklosti velikokrat pokazalo, da če sneži ob jugozahodnih vetrovih, severni del Notranjske (Logaško) po višini snega izrazito prevladuje pred drugimi kraji Notranjske (Cerknica, Loška dolina, Postojna). Večji del decembra se je dogajalo ravno to; marsikdo je lahko opazil, da je bilo okoli Logatca še nekaj snega, medtem ko je bilo nekaj km naprej proti Cerknici na isti ali celo večji nadmorski višini ves čas povsem kopno. Spodnja satelitska slika je bila posneta v zadnji tretjini decembra. Rdeča pika označuje Zaplano. V Ljubljanski kotlini je vidna megla, sicer je tudi tam vladalo pomanjkanje snega. Južno od Zaplane je vidno zasneženo Logaško polje, bolj južno ležeče Planinsko polje je bilo povsem kopno. Enako velja za Cerkniško polje, Loško polje in Postojno (modra pika). Celo nekatere precej višje lege so bile kopne.

satelit3Satelitska slika kaže zasneženost Slovenije (vir: NASA).

Tako stanje je pa trajalo precej časa, zato bi, če bi v vsakem kraju prešteli vse dneve s snežno odejo, dobili precej različne podatke za posamezne kraje. Tudi podatki iz meteoroloških postaj kažejo podobno sliko. 25.decembra je bilo na bolj prisojnih Rovtah 9 in na Vrhniki 6cm snega. Kjer je ob novembrskem sneženju padlo manj snega je sneg skopnel že v prvih dneh decembra (vir: ARSO-meteo.si).

sneg2125.decembra je bilo na Zaplani na odprti in ravni travnati površini še 15cm snega.

Snežiti je pričelo v noči na 26.december. Zjutraj je bilo 21cm snega, vendar je več snega padlo proti večeru in v noči na 27.december. Tega dne je bilo snega že 43cm, v zadnjih dvanajstih urah je padlo 24cm novega snega. V noči na 28.december je padlo še 18cm novega snega, zjutraj ga je bilo 63cm. Čez dan in zvečer je padlo novih 10cm snega, zvečer pa se je sneženje umirilo. 29.decembra je bila izmerjena najvišja snežna odeja v tem obdobju, merila je 72cm.

sneg24Sneg 29.decembra.

sneg25Sneg 29.decembra.

sneg2685cm snega na mizi.

29.decembra zjutraj so Zaplano iz smeri Primorske prehajale snežne plohe, hitro je zapadlo novih 6cm snega, vendar je bila kljub temu naslednje jutro zaradi sesedanja izmerjena nižja snežna odeja kot dan prej. V noči na 30.december se je zjasnilo in sledil je dan zelo nizkih temperatur v mraziščih. Na Zaplani se je verjetno zjasnilo šele po 5.00 uri zjutraj. Kljub temu se je v tako kratkem času v mraziščih zelo ohladilo. Ob 7:45 je bilo pri tleh -20°C. Istočasno je bilo v meteorološki hišici -6°C. Ker se je na Zaplani zjasnilo tako pozno in ker je bil na tleh suh sneg, se je ohlajalo še v zgodnje dopoldanske ure. Običajno je najnižja temperatura dosežena okoli 8:00 zjutraj, tokrat je bila dosežena kar dve uri kasneje.

sneg28Sneg 30.decembra.

Po dolgem času je bil na Zaplani prekrasen dan, sinje modro nebo, mraz, sneg, skratka prava zimska idila. Glede na jutranjih -20°C v mraziščih se je v večernih urah pričakovalo izredno nizke temperature. Zvečer je že sam pogled na kristalno jasno nebo ter sveže zasnežene smreke dal slutiti, da po mraziščih že škriplje od mraza, zato so se izvedle maršrutne meritve temperatur.

sneg38Na dnu mrazišča Dolinca je bila tudi sredi dneva plitva meglica.

luckeVečerno kristalno jasno nebo, mraz in s snegom zafugirane smreke.

termometer2Rezultat takih vremenskih razmer je bila temperatura -28°C pri snežni odeji na dnu mrazišča Dolinca.

Z ročnim termometrom, ki izmeri temperaturo vsako sekundo, je bila izmerjena temperatura v mrazišču Dolinca. Že brez termometra je bilo občutiti temperaturne razlike. Ob 19:30 je bilo v meteorološki hišici -6,5°C, 21m nižje v mrazišču pa je bilo na 2m višine -23°C, pri meter debeli snežni odeji pa -28°C. Temperaturne razlike med mraziščem in meteorološko postajo nazorno kaže graf.

Za zadnji dan starega leta je bil napovedan dež, po nižinah pa možnost poledice. Na Zaplani je ves dan pihal JZ veter, vendar je kljub temu ves dan ostalo pod 0°C, Popoldne je pričelo tudi snežiti. Zvečer se je pa nenadoma otoplilo malo nad 0°C, tako da je pričelo rahlo deževati. Celo noč je deževalo pri temperaturi malo nad 0°C, snežna odeja se je zato vidno sesedla. Že ponoči je namesto JZ vetra nepričakovano povlekel SV veter iznad Vrhnike. Tako smo se znašli v megli, novoletnega ognjemeta se zato ni dosti videlo. Zjutraj se je pričel pojavljati žled. Temperatura je bila okoli +0,3°C, žled je nastajal na podhlajenem drevju, ne pa tudi na tleh. Še enkrat več se je pokazalo, da ima relief izreden vpliv na pojavljanje žleda na Zaplani (lega ob Ljubljanskem barju, od koder v višjih zračnih plasteh vleče hladen inverzijski zrak). Žled je kmalu odpadel z drevja, zvečer pa je pričelo spet snežiti. Tokrat je pri temperaturi malo nad 0°C padal moker južni sneg, do jutra ga je padlo 19cm. Že na spodnji fotografiji se vidi, da je padal čisto drugačen sneg kot v dneh pred tem. Do jutra je padlo na Črnem Vrhu nad Idrijo 22, na Rovtah ter v Logatcu 16, v Šentjoštu nad Horjulom 15 in na Vrhniki 9cm mokrega snega (vir: ARSO.meteo.si).

zled9Žled 1.januarja zjutraj.

zled10Žled 1.januarja zjutraj.

sneg39Moker sneg 2.januarja.

Comments are closed.

LouiseBrooks theme byThemocracy