Vreme na Zaplani v zimi 2023/2024

Meteorološka zima 2023/2024 je bila v osrednji Sloveniji za 3 °C toplejša od primerjalnega obdobja 1991-2020 in s tem vecinoma najtoplejša vsaj od sredine prejšnjega stoletja. Kljub pogostim obilnim padavinam je konkretno snežilo samo dvakrat. Letošnja zelo topla zima je dober primer tega, kako lahko sicer visoke temperature spremlja tudi nadvse vlažno in turobno vreme z malo sonca.

Minula zima je bila s povprecno temperaturo zraka 3,7 °C najtoplejša v merilni zgodovini vremenske postaje Zaplana. Bila je sicer le za spoznanje toplejša od zime 2006/2007. Vsi trije meseci so imeli povprecno temperaturo nad 0 °C. Ce je bil januarski pozitivni temperaturni odklon še povsem zmeren, pa sta bila december in februar najtoplejša meseca doslej. Vlažen jugozahodni veter je povsem zaznamoval zimo, ki je bila z vidika manjše osoncenosti ter vecje kolicine padavin bistveno manj ugodna od prav tako rekordno tople zime 2006/2007, ko je prevladovalo stabilnejše vreme ob suhih, severozahodnih zracnih tokovih. V zadnjih 11 letih smo beležili le dve zimi, ki nista pretirano presegli dolgoletnega temperaturnega povprecja.

 

Zima 2023/2024 na Zaplani v primerjavi s preteklostjo.

 

Padlo je 504,6 mm dežja in snega, višina padavin je dosegla 130 % dolgoletnega povprecja. V povprecno namocenem februarju je padlo najmanj dežja, najbolj pa je od povprecja odstopal moker januar. Delež padavin v obliki snega je bil precej manjši kot lani, sicer pa podobno majhen kot v milih zimah v obdobju po letu 2018. Beležili smo le tri krajša obdobja zimskega vremena. V zacetku decembra in v zadnji tretjini januarja je prišlo do kombinacije snega in mraza, okoli 10. januarja pa se je ob siceršnji odsotnosti snega zvrstilo nekaj bolj mrzlih dni, kar pa je bilo bolj lokalnega znacaja in posledica položaja Zaplane v jezeru hladnega zraka v Ljubljanski kotlini, kot pa vsesplošnega mraza. Snežna odeja je pokrivala tla samo 19 dni in maksimalno višino 35 cm dosegla 19. januarja popoldne. Kako zasnežena bo letošnja zimska sezona, bo jasno po izteku meteorološke pomladi, ko gre realno pricakovati še kakšno sneženje.

 

Mila zima je posebno na Notranjskem dalec od sinonima za suho, toplo in soncno zimsko vreme.

 

V spodnji tabeli so zbrani statisticni podatki za vremensko postajo Zaplana (reprezentativna za višja obmocja Spodnje Zaplane), Ulovko (najvišje merilno mesto na Zaplani) in mrazisce Dolinca. Tabela prikazuje število hladnih dni (najnižja dnevna temperatura je nižja ali enaka 0 °C), ledenih dni (najvišja dnevna temperatura je nižja ali enaka 0 °C), mrzlih dni (najnižja dnevna temperatura je nižja ali enaka -10 °C), absolutno najnižjo oziroma najvišjo zimsko temperaturo (T min in T max), zimsko povprecje minimalne oziroma maksimalne dnevne temperature (Tmin povp in Tmax povp) ter povprecno zimsko temperaturo (T povp oz. dnevno povprecje je izracunano iz vrednosti temperature ob 7., 14. in dvakratne vrednosti temperature ob 21. uri).

 

Temperaturni podatki za meteorološko zimo 2023/2024.

 

Sprva je kazalo na letnemu casu primerno vreme, saj so bili v prvih desetih dneh meteorološke zime izmerjeni in opaženi razlicni pojavi, ki priticejo pravi zimi. Od snega, manjšega žleda, ivja, štirih ledenih dni s celodnevno temperaturo pod 0 °C, do temperature -20 °C v mraziscih. Toda kmalu se je, podobno kot v številnih zimah v zadnjem obdobju, nadaljeval trend oblacnega, mokrega in precej pretoplega vremena. Podnebno dejstvo je, da se sicer toplo, a hkrati turobno zimsko vreme odvija zlasti v jugozahodnem delu Slovenije, kot posledica vlažnega jugozahodnika iznad Jadrana. Kljub številnim novo izmerjenim zimskim temperaturnim rekordom širom južne in srednje Evrope je ravno oblacnost iznad Jadranskega bazena na Notranjskem blažila temperaturne ekstreme. V izjemoma jasnem popoldnevu 23. decembra je bila sicer na Zaplani izmerjena druga najvišja temperatura za omenjeni mesec. Zaradi redkejših jasnih noci je bilo število hladnih dni med najnižjimi od pricetka meritev leta 2004. Svojevrsten rekord je bil zabeležen na 800 m visoki Ulovki, kjer se tekom februarja temperatura zraka niti enkrat ni spustila pod 0 °C. Da je mogoce tudi v topli zimi izmeriti zelo nizke temperature, kaže primer hudega januarskega mraza v mraziscih. V Dolinci se je v celotni zimi pod -20 °C ohladilo trikrat, v sosednjem mraziscu Dvojcek celo štirikrat, kjer je bila 21. januarja izmerjena tudi najnižja temperatura -28,3 °C. Precej daljši merilni niz iz sosednjega mrazisca Dolinca kaže, da je bilo omenjeno jutro celo najbolj mrzlo januarsko jutro vsaj od leta 2004.

 

Leave a Reply

LouiseBrooks theme byThemocracy