Vreme na Zaplani v letu 2022

Leto 2022 se je pricelo z zasneženim januarjem, ki pa ni mogel popraviti vtisa mile zime. Sledil je cetrti mocno pretopel februar zapovrstjo, temu pa temperaturno povprecna druga polovica pomladi, katere k sreci ni zaznamovala pozeba, temvec suša. Poletje je bilo vroce in predvsem zelo suho, pri cemer je bila okolica Logatca zaradi lokalnih neviht prava padavinska oaza. Izjemna suša se je prelomila šele z obilnim septembrskim deževjem, leto pa se je izteklo s turobnim oblacnim vremenom v zadnjih dveh mesecih. Leto je bilo padavinsko povprecno, a zelo neenakomerno namoceno. Bilo je najtoplejše doslej, saj v nobenem mesecu temperatura zraka ni bila nižja od povprecja, beležili smo tudi nove mesecne temperaturne rekorde.

 

Zadimljeno ozracje ob požaru na Krasu je zgolj še ena posledica vse bolj ekstremnih poletij.

 

Povprecna letna temperatura zraka je bila tako v Sloveniji kot tudi na vremenski postaji Zaplana najvišja doslej. Letos je bila povprecna temperatura 10,6 °C še za 0,3 °C višja kot v najtoplejšem letu 2019. Absolutna najnižja temperatura je bila -8,9 °C (14. januar), najvišja 35,3 °C (23. julij). Po kriteriju povprecne mesecne temperature so bili skoraj vsi meseci pretopli, najbolj mesec februar, junij, julij, oktober in december. Pri tem je dalec najbolj, za kar 4 °C, odstopal junij. Hladnejšega meseca od povprecja ni bilo, povprecno topla sta bila samo marec in april. Na vremenski postaji Zaplana so bili izmerjeni štirje mesecni temperaturni rekordi. Januarja, julija, oktobra in novembra je bila izmerjena doslej najvišja temperatura zraka za omenjene štiri mesece. Meteorološka zima, mesec december sicer sodi še v leto 2021, je bila podobno kot jesen za 2 °C toplejša od dolgoletnega povprecja, za 3 °C je bilo toplejše poletje, najmanj pa je odstopala meteorološka pomlad.

 

Povprecna dnevna temperatura in padavine na Zaplani v letu 2022 (kumulativa padavin v pripravi).

 

Najtoplejše leto v zgodovini meritev potrjujejo tudi podatki o številu dni, ko je bil dosežen dolocen temperaturni prag. V primerjavi s preteklostjo je bilo število toplih dni dalec najvecje doslej, drugo najmanjše je bilo število ledenih dni, odsotnost vrednosti temperature pod -10 °C je pa že tako nova normalnost trenutno hitro spreminjajocega se podnebja. K vecjemu številu toplih dni je prispeval predvsem mesec maj, nazadnje pa se je nad 25 °C ogrelo še 31. oktobra.

 

Število izbranih meteoroloških dni v letu 2022 v primerjavi s preteklimi leti.

 

Na letni ravni je padlo 1629,5 mm padavin, kar je v okviru dolgoletnega povprecja na bliznjih meteoroloskih postajah z daljšim merilnim nizom. Po manjši kolicini padavin so izstopali januar, marec, maj, junij, avgust in oktober, po izraziti namocnosti pa september in december. Leto je bilo na Zaplani povprecno namoceno, po drugi strani pa so bile padavine izjemno neenakomerno razporejene. Povedne so naslednje primerjave: v manj kot 24. urah v septembru je padlo vec dežja kot v celotnem poletju, v septembru je padlo vec padavin kot v osmih mesecih pred tem skupaj, septembrska višina padavin pa je dosegla kar 40 % letnih padavin. Najbolj zasnežen je bil januar s 24 dnevi s snežno odejo, sledil je december z 11 dnevi. Aprila so bili trije dnevi s snežno odejo, kar je vec kot v februarju in marcu skupaj. Januarja je bila s 26 cm izmerjena najvišja snežna odeja minulega leta.

 

Potek vremena na Zaplani v letu 2022 (v pripravi).

 

Leave a Reply

LouiseBrooks theme byThemocracy