Vreme na Zaplani decembra 2017

Na območju osrednje Slovenije je bil december za stopinjo Celzija toplejši od referenčnega obdobja 1981-2010. Šlo je za vremensko izjemno razgiban mesec, menjavala so se obdobja mrzlega, kot tudi toplega in deževnega vremena, odjugam pa je, vsaj v nekoliko višje ležečih krajih, venomer sledilo kakšno sneženje. Sneg se je na Zaplani obdržal skoraj ves mesec.

Povprečna decembrska temperatura zraka je bila na Zaplani 0,5 °C. Za primerjavo sta v zadnjem desetletju temperaturno najbolj odstopala december 2006 (3,6 °C) in december 2010 (-1,7 °C). 24. decembra je bila izmerjena najvišja (11,5 °C), 10. decembra pa najnižja mesečna temperatura (-10,9 °C). Temperatura se je pod ledišče spustila v 25 dneh, -10 °C ali manj je bilo dvakrat, pod vplivom pogostih vremenskih front pa je bilo ledenih dni s celodnevno temperaturo nižjo od 0 °C le sedem. V noči na 10. december je bilo v mraziščih izmerjeno -25 °C.

 

Razmere so dovoljevale izgradnjo tudi nečesa več.

 

Ustaljenega zimskega vremena brez padavin smo bili deležni predvsem v dneh okoli 20. decembra. Vsota mesečnih padavin je bila skoraj enkrat tolikšna kot je povprečje in je znašala kar 311,1 mm. V merilni zgodovini je bil december na Zaplani bolj moker le dvakrat. Snežna odeja je prekrivala tla 27 dni, snežilo je sedemkrat. Največ snega, 40 cm, je bilo izmerjeno že 1. dne v mesecu, kar je posledica ugodnih snežnih razmer še iz meseca novembra. Kljub pogostemu sneženju je minuli mesec najbolj zaznamoval močan veter. 11. decembra je jugozahodnik, ki je spremljal odjugo s temperaturo 11 °C (še dan poprej smo beležili najbolj mrzlo jutro pri -11 °C), na vremenski postaji Zaplana dosegel hitrost do 53 km/h, pri čemer je ta vrednost zaradi tehničnih omejitev merilne opreme občutno podcenjena. Izjemno dolgotrajen močan veter je v omejenem obsegu podiral posamične smreke, povzročil pa je tudi dolgotrajen električni mrk. Na mesečni ravni je izrazito prevladoval veter zahodnih smeri.

 

Povprečna dnevna temperatura, veter in kumulativa padavin na Zaplani v decembru 2017.

 

Leave a Reply

LouiseBrooks theme byThemocracy