Nevihta z obilnimi nalivi, 29. avgust 2016

Ko je že kazalo, da bo Zaplani v poletju 2016 z močnejšimi nevihtami prizanešeno, pa smo ob samem izteku avgusta zabeležili nevihto letošnjega poletja. Po kriteriju jakosti nalivov in višine padavin v kratkem časovnem obdobju je bil to celo drugi najhujši padavinski dogodek za čas delovanja vremenske postaje Zaplana.

Pred hladno vremensko fronto so v popoldanskem času v okolici Idrije nastale nevihte, ki so se obnavljale in se postopoma premaknile v smeri Logatca. Na Zaplani je po podatkih samodejne vremenske postaje padlo vse skupaj 73,5 mm dežja v dobri uri in od tega 5,4 mm dežja v manj kot minuti, vendar so lahko ob tako izjemnem padavinskem dogodku merodajne zgolj meritve s pomočjo klasičnega dežemera in kasnejšega tehtanja vode. Ta je pokazal 81,2 mm dežja, kar tokratni padavinski dogodek uvršča na drugo mesto, samo za neurjem 2. julija 2007. Močni nalivi, veter, toča do premera 2 cm in pogoste razelektritve so razlog za tako veliko razliko v izmerjeni višini padavin med elektronskim in klasičnim dežemerom. V Logatcu je bilo padavin bistveno manj, na uradni vremenski postaji Gornji Logatec denimo 24,6 mm, na uradni postaji Vrhnika (sicer locirani zunaj mesta) pa 35 mm.

 

radar29avg2016Radarska ocena višine padavin za čas med 19:00 in 19:30 uro.

 

Padavine so bile tako obilne, da je prišlo do ojezeritve bližnjega mrazišča Dvojček. Čeprav obstajajo pričevanja o večji poplavi na dnu te kraške vrtače za čas neurja 2. julija 2007, pa se je tokrat prvič zgodilo, da je bila le-ta tudi dokumentirana.

 

dvojcek12Deloma ojezerjeno dno mrazišča Dvojček.

 

Viri podatkov:

  • radarska slika padavin, ARSO-meteo.si
  • BOBER samodejne meteorološke postaje, ARSO-meteo.si

 

Leave a Reply

LouiseBrooks theme byThemocracy