Vreme na Zaplani v letu 2022

Leto 2022 se je pricelo z zasneženim januarjem, ki pa ni mogel popraviti vtisa mile zime. Sledil je cetrti mocno pretopel februar zapovrstjo, temu pa temperaturno povprecna druga polovica pomladi, katere k sreci ni zaznamovala pozeba, temvec suša. Poletje je bilo vroce in predvsem zelo suho, pri cemer je bila okolica Logatca zaradi lokalnih neviht prava padavinska oaza. Izjemna suša se je prelomila šele z obilnim septembrskim deževjem, leto pa se je izteklo s turobnim oblacnim vremenom v zadnjih dveh mesecih. Leto je bilo padavinsko povprecno, a zelo neenakomerno namoceno. Bilo je najtoplejše doslej, saj v nobenem mesecu temperatura zraka ni bila nižja od povprecja, beležili smo tudi nove mesecne temperaturne rekorde.

 

Zadimljeno ozracje ob požaru na Krasu je zgolj še ena posledica vse bolj ekstremnih poletij.

 

Povprecna letna temperatura zraka je bila tako v Sloveniji kot tudi na vremenski postaji Zaplana najvišja doslej. Letos je bila povprecna temperatura 10,6 °C še za 0,3 °C višja kot v najtoplejšem letu 2019. Absolutna najnižja temperatura je bila -8,9 °C (14. januar), najvišja 35,3 °C (23. julij). Po kriteriju povprecne mesecne temperature so bili skoraj vsi meseci pretopli, najbolj mesec februar, junij, julij, oktober in december. Pri tem je dalec najbolj, za kar 4 °C, odstopal junij. Hladnejšega meseca od povprecja ni bilo, povprecno topla sta bila samo marec in april. Na vremenski postaji Zaplana so bili izmerjeni štirje mesecni temperaturni rekordi. Januarja, julija, oktobra in novembra je bila izmerjena doslej najvišja temperatura zraka za omenjene štiri mesece. Meteorološka zima, mesec december sicer sodi še v leto 2021, je bila podobno kot jesen za 2 °C toplejša od dolgoletnega povprecja, za 3 °C je bilo toplejše poletje, najmanj pa je odstopala meteorološka pomlad.

 

Povprecna dnevna temperatura in padavine na Zaplani v letu 2022 (kumulativa padavin v pripravi).

 

Najtoplejše leto v zgodovini meritev potrjujejo tudi podatki o številu dni, ko je bil dosežen dolocen temperaturni prag. V primerjavi s preteklostjo je bilo število toplih dni dalec najvecje doslej, drugo najmanjše je bilo število ledenih dni, odsotnost vrednosti temperature pod -10 °C je pa že tako nova normalnost trenutno hitro spreminjajocega se podnebja. K vecjemu številu toplih dni je prispeval predvsem mesec maj, nazadnje pa se je nad 25 °C ogrelo še 31. oktobra.

 

Število izbranih meteoroloških dni v letu 2022 v primerjavi s preteklimi leti.

 

Na letni ravni je padlo 1629,5 mm padavin, kar je v okviru dolgoletnega povprecja na bliznjih meteoroloskih postajah z daljšim merilnim nizom. Po manjši kolicini padavin so izstopali januar, marec, maj, junij, avgust in oktober, po izraziti namocnosti pa september in december. Leto je bilo na Zaplani povprecno namoceno, po drugi strani pa so bile padavine izjemno neenakomerno razporejene. Povedne so naslednje primerjave: v manj kot 24. urah v septembru je padlo vec dežja kot v celotnem poletju, v septembru je padlo vec padavin kot v osmih mesecih pred tem skupaj, septembrska višina padavin pa je dosegla kar 40 % letnih padavin. Najbolj zasnežen je bil januar s 24 dnevi s snežno odejo, sledil je december z 11 dnevi. Aprila so bili trije dnevi s snežno odejo, kar je vec kot v februarju in marcu skupaj. Januarja je bila s 26 cm izmerjena najvišja snežna odeja minulega leta.

 

Potek vremena na Zaplani v letu 2022 (v pripravi).

 

Vreme na Zaplani decembra 2022

Kljub zimskemu uvodu je bil letošnji december za vec kot 3 °C toplejši od dolgoletnega povprecja 1981-2010. Prevladoval je vzhodni veter, le zadnjo tretjino meseca zahodnik, pri cemer pa sprememba smeri vetra ni imela vpliva na razporeditev oblacnosti na Notranjskem, kjer je bilo, za razliko od Primorske, po turobnem novembru tudi ves december prisotno veliko pomanjkanje sonca.

V preteklosti je bil na vremenski postaji Zaplana najtoplejši december 2006 (3,2 °C), najhladnejši pa 2010 (-1,7 °C). Letošnji je bil s temperaturo 2,7 °C drugi najtoplejši od pricetka meritev. Najvišja mesecna temperatura zraka je bila izmerjena 24. decembra (11,8 °C), najnižja pa 13. decembra (-4,2 °C). Zabeleženo je bilo samo 12 dni z najnižjo dnevno temperaturo pod 0 °C in pet ledenih dni, v katerih se tudi podnevi temperatura ni dvignila nad omenjeno vrednost. Padlo je 290,4 mm padavin, kar je skoraj še enkrat toliko kot znaša dolgoletno decembrsko povprecje. Padavine so bile prisotne v skoraj vseh dneh in še v primerih, ko merljivih padavin ni bilo je na logaškem vsaj obcasno rosilo. Nad 50 mm dežja je padlo 9. in v noci na 16. december. Na zacetku decembra je vreme spominjalo na zimo le v najvišjih delih Zaplane nad okoli 700 m višine, kjer je bil poleg tanke snežne odeje prisoten tudi manjši žled. 12. decembra smo bili vendarle deležni zimske idile s 25 cm snega in temperaturami pod -5 °C. Tega dne zvecer se je v mraziscih Zaplane ohladilo do -24 °C. Kot se je izkazalo kasneje je bil to tudi višek decembrske zime, saj se je z izjemo sneženja 17. dne december iztekel v zdaj že tradicionalno praznicno odjugo, ki je za razliko od minulih let tokrat minila v znamenju vlažnega jugozahodnika. Ceprav je bilo širom Evrope rekordno toplo, pa so bili na Notranjskem zaradi oblakov temperaturni viški precej nižji od lokalnih rekordov. Prehod vremenske motnje 5. decembra je spremljalo grmenje z bližnjimi udari strel. Snežna odeja je na tleh obležala 11 dni. Na mesecni ravni je sicer prevladoval vzhodni veter, vendar so bile tekom meseca velike razlike, saj je po 20. decembru zagospodaril zahodnik.

 

Povprecna dnevna temperatura, veter in padavine na Zaplani decembra 2022.

 

LouiseBrooks theme byThemocracy