Vreme na Zaplani aprila 2024

Letošnji april ob vsemu kaoticnemu vremenskemu dogajanju težko opišemo z nekimi uveljavljenimi merili. Aprilska povprecna temperatura zraka je sicer za stopinjo Celzija presegla dolgoletno povprecje 1991-2020, toda to ne pomeni, da je bilo ves cas toplo vreme. Rekordno topli prvi polovici aprila je namrec sledila hladnejša druga polovica, ki je prinesla sneg in ponekod žal tudi pozebo.

V zgodovini meritev je na vremenski postaji Zaplana temperaturno najbolj odstopal april 2018 (12,2 °C) in april 2021 (6,4 °C). Letošnji je bil s temperaturo 10,1 °C med bolj toplimi in na primer veliko toplejši od lanskega (7,6 °C). Najvišja mesecna temperatura je bila izmerjena 14. aprila (25,3 °C), najnižja pa 21. aprila (-1,4 °C). Zabeleženo je bilo 5 dni z najnižjo dnevno temperaturo pod 0 °C, kar je nekoliko nad aprilskim povprecjem. Dvakrat se je ogrelo tudi nad 25 °C, kar pa je blizu aprilskega temperaturnega rekorda. Padlo je za april povsem povprecnih 120,3 mm padavin. Po hladni fronti 16. aprila je bilo na Zaplani izmerjeno 16 cm snega, ob še enem sneženju 23. dne se je sneg v aprilu vse skupaj obdržal 3 dni, vec kot v marcu in februarju skupaj. Ce je bila ob prvem sneženju višina snežne odeje na Logaškem manj odvisna od nadmorske višine, pa je bilo 23. aprila povsem drugace. Meja sneženja je bila dlje casa nad 700 m višine in medtem, ko je bilo na Spodnji Zaplani le rahlo pobeljeno, je v najvišjih predelih Zaplane predvidoma zapadlo nad 20 cm snega. Na mesecni ravni sta bila podnevi v podobni meri prisotna vzhodni in jugozahodni veter.

 

Mesecni graf temperature in padavin je v pripravi.

Vreme na Zaplani marca 2024

Temperatura zraka v marcu je za 2,5 °C presegla dolgoletno povprecje 1991-2020. Obdobje pretoplega vremena za ta cas je ob koncu meseca za krajši cas prekinil sneg z nizko jutranjo temperaturo zraka. Ta ni povzrocila pozebe, saj povecini še ni sovpadla z zgodnjim razvojem vegetacije.

Na vremenski postaji Zaplana je doslej temperaturno najbolj odstopal marec v letih 2013 (1,5 °C) in 2017 (7,8 °C). Letošnji je bil s temperaturo 7,3 °C tretji najtoplejši doslej. Najvišja mesecna temperatura je bila izmerjena 22. marca (19,0 °C), najnižja pa samo tri dni kasneje, 25. marca (-3,2 °C). Zabeleženo je bilo le 5 dni z najnižjo dnevno temperaturo pod 0 °C, tako malo jih je bilo samo še v marcu 2014. Ob koncu meseca se je ob jugozahodniku, ki je prinašal obilo puscavskega prahu, v velikem delu Slovenije ogrelo blizu marcevskim rekordom, nasprotno so bile najvišje temperature na zahodu precej nižje. Padlo je 190,4 mm padavin, kar je 160 % marcevskega povprecja. 23. marca smo beležili izjemno nevihtno aktivnost s sodro, toco in celo snegom. Naslednji dan je bila izmerjena 15 cm debela snežna odeja, ki se je obdržala 2 dni. Dež s snegom je bil sicer prisoten tudi še 8. in 9. marca. Na mesecni ravni sta bila podnevi v podobni meri prisotna vzhodni in jugozahodni veter.

Mesecni graf temperature in padavin je v pripravi.

 

LouiseBrooks theme byThemocracy