Vreme na Zaplani v poletju 2020

Letošnje meteorološko poletje je bilo po kriteriju temperature zraka precej zmerno v primerjavi s preteklimi poletji, saj je povprečje referenčnega obdobja 1981-2010 preseglo za le 1 °C. Pogosti so bili prehodi vremenskih front in padavinska slika je bila razmeroma ugodna. Še posebej na Zaplani, kjer je bilo poletje prizanesljivo tako s sušo, kot z neurji. Velik del Slovenije s slednjimi ni imel takšne sreče.

V najbolj vročem poletju 2003 se na Zaplani še niso izvajale redne meritve temperature zraka, zato v merilnem obdobju ta primat pripada poletju 2019 (20,1 °C). Kot najhladnejše velja deževno poletje v letu 2014 (17,2 °C). Poletje 2020 se je izteklo s povprečno temperaturo 18,1 °C in v zadnjem desetletju je bilo od njega poleg poletja 2014 hladnejše še tisto v letu 2010. Nad 30 °C se je temperatura prvič povzpela 1. julija, ob pogostem dežju pa je bilo 25 °C prvič izmerjeno šele 13. junija. Najbolj vroče je bilo 28. julija (30,9 °C), nasprotno je bilo 3. junija najbolj sveže jutro minulega poletja (7,9 °C). Upoštevajoč najnovejšo slovensko definicijo za vročinski val se je ta pojavil ob koncu julija, ko je povprečna dnevna temperatura v štirih zaporednih dneh presegla za območje Notranjske mejnih 22 °C.

 

Pajke je poleti pogosto razkrinkal dež, v avgustu tudi močna jutranja rosa.

 

Skupna višina padavin treh poletnih mesecev je znašala 444,2 mm, kar je 110 % dolgoletnega povprečja. Izmerjena višina padavin uvršča letošnje poletje na peto mesto najbolj mokrih poletij od pričetka meritev leta 2006. Padavine so bile časovno dokaj enakomerno razporejene. Junij je bil nadpovprečno namočen mesec, julij in avgust pa povprečno. Posebej izstopajočega padavinskega dogodka ni bilo, šlo je za številne zmerne do močne nalive brez prisotnosti toče. Pogost spremljevalec nevihtnih linij in večjih nevihtnih sistemov iznad Italije je bil predvsem močan veter. Največ dežja je padlo 8. in 9. junija, v dveh dneh dobrih 100 mm. Letos je bil najbolj namočen začetek junija v zgodovini meritev Zaplane, ko je šlo za povsem jesenski tip umirjenega dežja. Neurja so povzročala škodo že v bližnji okolici Zaplane, 14. avgusta denimo na Medvedjem Brdu (velika toča) in v okolici Podkraja (velika količina dežja v kratkem času).

Spodnja razpredelnica kaže število vročih dni (najvišja dnevna temperatura je višja ali enaka 30 °C), toplih dni (najvišja dnevna temperatura je višja ali enaka 25 °C), toplih noči (najnižja nočna temperatura je višja ali enaka 20 °C), absolutno najnižjo oziroma najvišjo temperaturo (T min in T max), poletno povprečje najnižje oziroma najvišje dnevne temperature (Tmin povp in Tmax povp) ter povprečno temperaturo v poletju 2020 (T povp – dnevno povprečje je izračunano iz vrednosti temperature ob 8., 15. in dvakratne vrednosti temperature ob 22. uri). Merilno mesto Dolinca se nahaja v mrazišču.

 

Temperaturni podatki za meteorološko poletje 2020.

 

Letošnji vročinski val ni prinesel izjemne vročine, na Spodnji Zaplani se ni ogrelo nad 31 °C, v najvišjih delih Zaplane pa je temperatura obstala na 28 °C. Na Ulovki je bila zabeležena ena topla noč s temperaturo nad 20 °C, vendar je bilo teh v preteklosti že mnogo več, denimo v poletju 2013 kar 13. Število vročih dni nad 30 °C je bilo drugo najmanjše v zadnjem desetletju, za deževnim poletjem 2014. Če se je v obdobju med letoma 2004 in 2016 le enkrat zgodilo, ko v mraziščih Zaplane tekom poletja vsaj v eni noči ni zmrzovalo, pa je letos minilo že četrto zaporedno poletje brez izmerjene negativne temperature zraka. Vzrok za to je enak kot v zadnjih treh poletjih in sicer v odsotnosti suhih ohladitev brez padavin ob prevladujočemu vzhodnemu vetru. Tudi letos so hladnejša jutra sledila padavinam, vlažnost ozračja in tal je bila v najhladnejših nočeh velika in s tem v mrazišču ni bilo ustreznih pogojev za izrazitejše ohladitve.

 

Razmere v mraziščih, 16. julij – 31. avgust 2020

Druga polovica letošnjega meteorološkega poletja je prinesla toplejše noči od prve. Ker ni zmrzovalo niti v hladnejši prvi polovici je v mraziščih Zaplane minilo že četrto zaporedno poletje brez izmerjene negativne temperature zraka. Za primerjavo je bilo v obdobju med letoma 2004 in 2016 le eno poletje, ko v mrazišču Dolinca vsaj enkrat ne bi zmrzovalo.

V Dolinci je bila najnižja temperatura zraka v merilnem obdobju izmerjena v noči na 19. julij, 2,7 °C. Nad mraziščem, na 21 m višji vremenski postaji Zaplana je bilo v omenjeni noči 8,5 °C. V Dolinci se je v merilnem obdobju pod 5 °C ohladilo samo dvakrat, za primerjavo se je v prvi polovici poletja temperatura pod to vrednost spustila v 16 nočeh. V primeru nekoliko hladnejšega vremena sta nočno ohlajanje v mrazišču zavrli visoka vlažnost zraka in megla. Maksimalna temperatura 31,7 °C je bila ob vzhodnemu vetru izmerjena 31. julija.

 

Vreme na Zaplani avgusta 2020

Letošnji avgust je bil v osrednji Sloveniji za 1 °C toplejši od dolgoletnega povprečja 1981-2010. Popoldnevi niso prinesli posebne vročine, jutra pa ne izjemne svežine. Sicer pogoste nevihte območju Zaplane niso prinesle večjih nevšečnosti.

Na vremenski postaji Zaplana je doslej v pozitivno temperaturno smer najbolj odstopal avgust v letih 2012 in 2018 (20,3 °C), v negativno smer pa avgust 2006 (15,1 °C). Letošnji je imel povprečno mesečno temperaturo zraka 19,1 °C in je bil med hladnejšimi v zadnjem desetletju. Najvišja mesečna temperatura je bila izmerjena 1. avgusta (30,1 °C), najnižja pa 26. avgusta (11,6 °C). Toplih dni nad 25 °C je bilo 20, nad 30 °C pa se je ogrelo le prvega dne v mesecu. Jutra so bila med najtoplejšimi od pričetka meritev. Še toplejša so bila v lanskem avgustu, vendar je letos najnižja mesečna temperatura znašala visokih 11,6 °C, kar je največ vsaj od pričetka meritev leta 2003. Doslej se je temperatura v vseh avgustih, pogosto tudi večkrat, spustila pod 10 °C. Avgust je prinesel daljša stabilna obdobja brez dežja kot prva dva meseca meteorološkega poletja. Padavin je padlo vse skupaj 119,5 mm, kar je v mejah avgustovskega povprečja. Obilne padavine 31. avgusta popoldne, ki jih spodnji graf vključuje, po klimatološki metodologiji prištevamo že k septembru. Na mesečni ravni je bila prevladujoča vzhodna smer vetra.

 

Povprečna dnevna temperatura, veter in kumulativa padavin na Zaplani avgusta 2020.

 

LouiseBrooks theme byThemocracy