Obilno deževje 25. in 26. avgusta 2018

Daljše sušno obdobje je območje Zaplane pestilo od sredine julija in je trajalo vse do konca avgusta, ko nas je zajelo obilno deževje. Pod vplivom ciklonskega območja, ki je upočasnilo že tako izrazito hladno fronto je v večjem delu Slovenije padla precejšnja količina dežja.

Močnejše padavine so se pričele pojavljati v sredini noči na soboto, predvsem v obliki ozkih nevihtnih linij, ki jih je iznad Primorske gnal višinski jugozahodnik. V noči na nedeljo so bile ob prehodu hladne fronte padavine manj močne, a vztrajnejše in podkrepljene s severovzhodnim vetrom, s katerim je nad naše kraje dotekal precej hladnejši zrak. Po vzporednih klasičnih meritvah je na vremenski postaji Zaplana od sobote polnoči do nedelje popoldne padlo skupno 161,1 mm dežja. Meritve na samodejni vremenski postaji so po drugi strani zaradi močnejših nalivov nekoliko podcenile padlo količino padavin. 24-urna višina padavin je presegla 120 mm. V nedeljo 26. avgusta je temperatura zraka podnevi komaj presegla 10 °C.

Padla količina dežja v obdobju 39 ur je velika, vendar ne izjemna. Primerljiva količina padavin je ob neurju julija 2007 padla v le treh urah, največjo 24-urno količino dežja, 175 mm, pa je povzročil padavinski dogodek v septembru 2010.

 

Vreme na Zaplani julija 2018

Julij je bil v osrednji Sloveniji za stopinjo Celzija toplejši od referenčnega obdobja 1981-2010. Nestanoviten mesec je zaradi lokalnih padavin od kraja do kraja minil različno, kot denimo na območju Zaplane, kjer se je v drugi polovici meseca ob splošni obilici ploh in neviht že stopnjevala sušnost.

Povprečna julijska temperatura je na vremenski postaji Zaplana znašala 19,4 °C. Najhladnejši julij je bil na tej lokaciji zabeležen leta 2014 (17,7 °C), najtoplejši pa leta 2015 (21,2 °C). Najnižja letošnja julijska temperatura je bila izmerjena 8. julija (11,8 °C), najvišja pa 31. julija (31,8 °C). Nad 25 °C se je temperatura povzpela v 17 dneh, ker se je mesec iztekel z vročinskim valom smo beležili tudi štiri dneve nad 30 °C. Bolj kot topli popoldnevi so izstopala topla jutra, ki so bila, za primerjavo, toplejša kot v lanskem juliju, ki je bil v skupnem povprečju sicer opazno toplejši od letošnjega. Mesečna vsota padavin je znašala 107,7 mm in je dosegla 90 % dolgoletnega julijskega povprečja. Sprva pogoste padavine so v drugi polovici meseca lokalno izostale oz. so bile zanemarljive, čeprav so bile marsikje drugod po državi še vedno vsakodnevne. Kljub sušnosti, ki se je v zadnjih dneh meseca krepila, se je zaradi vlažnega zraka pojavljala celo jutranja megla. Izrazito je prevladoval veter vzhodnih smeri.

 

Povprečna dnevna temperatura, veter in kumulativa padavin na Zaplani v juliju 2018.

 

LouiseBrooks theme byThemocracy